Thursday, December 27, 2012

Resepi Mudah Bihun Sup Ayam / Soto Sabah

Hey..
Assalamualaikum..
Siapa sini xsuka makan..angkat tgn..hehehe
Semua org pastinya suka makan kn...heee
Tapi mungkin ada jga kali yg nda suka kn..
Hee saya suka sangat makan...blh hilangkan stress..Hehehehe
Hari ini saya ada resepi yg sangat mudah dan sedaap..tapi xla sesedap yg chef masak..
Tapi..kira sedap la juga kan..blhla utk masak makan sendiri..klw mw buat restoran tu mungkin blm bolehla..
Bihun sup..rupa dia kira mcm nie la...hehehe..tapi nie bukan bihun sup yg saya masak...nie ambil dari google..

 

Hari tu saya masak xtfkir mw gambar yg igt makan ja..hehehe
Bahan yang perlu..

Bahan A :

  • 3 biji Bawang merah
  • 3 ulas Bawang putih
  • 3 ulas Serai
  • Halia (agak2,ikut kesesuaian)
  • Kunyit Hidup (saya letak serbuk kunyit)
  • Sup Bunjut (dibuka kainnya)
Bahan B :

  • 1 bungkus Bihun (direndam)
  • 1 dada Ayam / ikut kesesuaian (dipotong kecil)
  • Daun Sup (dihiris halus)
  • Bawang Goreng
  • 1/2 bijiTimun (Hiris halus memanjang)
  • Telur Rebus (5 biji / ikut kesesuaian)
  • Tauge 
  • Chicken Stock / 3 Kiub Pati Ayam
  • Garam
  • Ajinomoto
  • Limau Kasturi
  • Sambal Lada
  • Minyak masak
  • Minyak bijan (Jika perlu)

Cara2nya :
  1. Blend bahan A
  2. Panaskan minyak,tumis bahan A hingga bawang garing.
  3. Masukkan ayam.
  4. Masukkan air,kiub pati ayam / chicken stock,garam n ajinomoto.
  5. Bila dah dekat masak,letakkan sedikit minyak bijan..x letak pun boleh.
  6. Dah tu,siapkan bihun n bahan lain (daun sup,bwg grg,timun,telur.tauge) dalam mangkuk.
  7. Tuangkan sup (ditapis) n masukkan isi ayam.
  8. Letakkan lada n limau.
  9. Sedia dimakan.

Ok..
Itu sahaja..
Kalau ada salah n silap tunjukkanlah ea..
Saya pun baru belajar..
Xpandai sgt..
Tapi..xsalah kita kongsikan ilmu..
Terima kasih..selamat mencuba..
Ada pertanyaan silakan komen.. 


No comments: