Sunday, December 30, 2012

Manual PBS STPM penggal 2

Hai?
Assalamualaikum..
Esok last tahun 2012 kn?
Heee..Nda lama lgi mw pgi skolah..
Tapi alangkah pemalasnya saya..
Kerja MUET xsiap2 lagi..
Sdgkn cuti 1bln lbh..
Xpa2...ckit lgi mw siap..
Harap esok blhla siap kn..InsyaALLAH..
Lusa dah 2013..cptnya masa berlalu kn..
Masuk thn 2013 nie..bertambah umur..
Umur saya jadi 19TAHUN..
Pastu tambah setahun lagi dah 20..
Cpt kn masa berlalu?
Hmmmm...tapi rasanya macam baru ja kmrin tu 2011..
Apa2pun..semoga azam tahun 2012 tercapai dan buat azam baru pula untuk 2013 nie..
Ehh..cerita pasal 2013 nie..heee...lupa pula..ada 3 PBS mw dibuat penggal 2 nie.. =_=
Yang pertama soalan manual PBS BAHASA MELAYU:

semua esei berdasarkan tajuk-tajuk di bawah. Bagi tajuk esei 1 hingga 7, panjang esei hendaklah antara 600 hingga 650 patah perkataan. Bagi tajuk esei 8, panjang esei hendaklah tidak kurang daripada 250 patah perkataan. [25]
1 Sebagai setiausaha sebuah persatuan pengguna, anda diminta menyediakan laporan tentang kesan lambakan barangan tiruan di negara ini. Anda juga diminta untuk mengemukakan langkah bagi mengawalnya. Sediakan laporan itu.
2 Sebagai seorang pegawai kanan di Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, anda dijemput untuk menyampaikan syarahan tentang strategi untuk memajukan sektor pertanian dan industri asas tani supaya sektor ini menjadi sektor yang moden dan berdaya saing. Tulis teks syarahan itu.
3 Media massa sering memaparkan kehidupan segelintir warga emas yang malang dan tidak terbela. Sebagai pegawai di Jabatan Kebajikan Masyarakat, anda dijemput untuk menyampaikan ceramah kepada golongan belia tentang langkah-langkah yang wajar dilaksanakan untuk membela nasib golongan ini. Tulis teks ceramah itu.
4 Sebagai seorang pakar diet di sebuah hospital kerajaan, anda diminta untuk memberikan ucapan tentang kebaikan amalan pemakanan yang seimbang terhadap kanak-kanak kepada sekumpulan ibu muda bersempena dengan sambutan Bulan Kesihatan peringkat daerah. Dalam ucapan itu, anda juga memberikan panduan pemakanan yang seimbang untuk menjamin kesihatan kanak-kanak. Tulis teks ucapan itu.
5 Industri pelancongan boleh menjadi wahana untuk memperkenalkan budaya masyarakat tempatan kepada masyarakat luar negara. Sebagai pengerusi sebuah persatuan budaya yang berpengaruh, anda diminta untuk menghantar memorandum kepada Menteri Penerangan, Komunikasi, dan Kebudayaan. Dalam memorandum tersebut, anda menyatakan kekesalan tentang kurangnya promosi untuk memperkenalkan budaya masyarakat kita kepada masyarakat luar dan mengemukakan usul untuk meningkatkan usaha tersebut. Tulis memorandum tersebut.
6 Persatuan Sains sekolah anda telah mengadakan mesyuarat bagi membincangkan program Minggu Sains peringkat sekolah. Sebagai setiausaha persatuan itu, anda ditugaskan untuk mencatatkan minit mesyuarat yang membincangkan perancangan dan pelaksanaan program Minggu Sains pada tahun ini. Tulis minit mesyuarat tersebut.
7 Organisasi tempat anda bekerja bercadang untuk mengadakan Hari Derma Darah sebagai salah satu aktiviti sosial tahunan. Sebagai pegawai perhubungan awam, anda dikehendaki menyediakan kertas cadangan untuk mengadakan aktiviti tersebut bagi mendapatkan kelulusan pihak atasan. Sediakan kertas cadangan itu.
8 Sebagai seorang aktivis masyarakat, anda ingin membuat aduan mengenai anjing liar yang berkeliaran di kawasan tempat tinggal anda. Tulis sepucuk surat kepada pihak berkuasa tempatan untuk membuat aduan tentang masalah berkenaan.

Kedua,PENGAJIAN AM :

Pilih satu daripada tema di bawah ini dan sediakan kerja kursus (kerja projek) yang panjangnya tidak melebihi 5000 patah perkataan.
Tema 1
Ekonomi: Perniagaan
Tema 2
Prasarana: Pengangkutan

Ketiga,SEJARAH :

Sediakan sebuah esei ilmiah yang panjangnya antara 2500 hingga 3000 patah perkataan berdasarkan satu daripada tema di bawah ini.
Tema 1
Sejarah tempat
Tema 2
Sejarah ekonomi
Tema 3
Sejarah seni dan kebudayaan
Tema 4
Sejarah perubatan dan kesihatan


Ada 3 PBS perlu dibuat..
Xpa..yg penting penggal 3 tinggal PBS untuk EKONOMI lagi mw dibuat..
Ok itu sahaja..
^___^

2 comments:

ahsfantasy Ryu said...

Macam sesuatu je bila dengar tentang PBS ni. huhu..
Selamat tahun baharu :)

Rabia said...

Selamat tahun baru juga... :) hee